Karela (Horká tykvička) účinky a použití

Karela

Karela - účinky a použití v ajurvédě

Popis Karely

  • Botanický názevMomordica charantia
  • Anglický název: Squash/Balsam
  • Český ekvivalent: Momordika hořká
  • ČeleďCucurbitaceae (Dýňovité)
 

Účinky Karely

Horká tykvička, běžně známá v Indii jako Karela (latinsky Momordica charantia ), obsahuje množství prvků, které přispívají k výživové hodnotě rostliny. Hořká tykvička je vysoce výživná rostlina rostoucí v několika zemích. Mnohé z jejích chemických složek bylo prozkoumáno pro své účinky při léčbě onemocnění jako cukrovka, bakteriální a virové infekce, žaludeční potíže a pod. Novější způsob využití zahrnuje léčbu život ohrožujících chorob jako rakovina, HIV apod.

Početní zdravotní přínosy, včetně péče o pokožku a vlasy, lze připsat nutričnímu obsahu. Rostlina obsahuje širokou škálu živin jakovitamíny B1, B2, C, A a minerální látky vápník, železo, měď, zinek, draslík a fosfor.

Karela snižuje úroveň glukózy v krvi

Chemická látka charantin, kterou Karela obsahuje, má výrazný vliv na snížení úrovně glukózy v krve. Vzhledem ke svým vlastnostem také čistí krev, proto se používá při léčbě onemocnění týkajících se krve, jako jsou vředy, svědění atp. Má vysoký obsah vlákniny, což zamezuje zácpám a jiným trávicím poruchám napomáháním sekreci žaludečních šťáv. Omezuje bakterie způsobující malárii a také oslabuje viry, které šíří nemoci jako plané neštovice, spalničky, herpes a také smrtelná onemocnění - HIV.

 

Medicínské přednosti Karely

  • Chuť: hořká, trpká
  • Vlastnost, kvalita: lehká, suchá
  • Prochází trpkou chutí po trávení
  • Účinek, potence: Horká
  • Redukuje narušené dóše Kapha a Pitta a stimuluje apetit
  • Použité části: Listy, plody
  • Starověký ayurvédský lékař Charak umístil hořkou tykvičku do skupiny hořkých bylin

 

Chemické složky Karely

Plody karely sestávají z glykosidů, saponinů, alkaloidů, redukujících cukrů a glyceridů vyšších mastných kyselin. Také obsahují charantin, charin, kryptoxantin, kukurbitin, diosgenin, kyselinu laurovou a pod. Hlavní složky oleje z hořké dýně jsou seskviterpeny, (71,7%), fenylpropanoidy (11%) a monoterpeny (7,6). Nejvíce zastoupenou minerální látkou v listech rostliny je vápník. Jiné složky přítomné v listu hořké tykvičky jsou saponiny, taniny, glykosidy, srdeční glykosidy a pod. Přímé analýzy ukazují, že listy a plody hořké tykvičky jsou dobrými zdroji rozličných minerálních látek a vitamínů včetně karbohydrátů a bílkovin.

 

Jednotlivé části karely vykazují různé medicínské vlastnosti. Některé z charakteristik jsou následující:

  • Plody – V Ayurvédě se hořká tykvička považuje za tonikum, stomachikum (podporuje trávení), emetikum ( vyvolává zvracení), stimulant a laxativum (projímadlo). Je užitečná při revmatismu, dně, čištění krve. Také se ukázalo, že má hypoglykemické vlastnosti.
  • Listy – Listy působí jako galaktogogum (podporují laktaci) a používají se při léčbě diabetu, malárie, kolice, vředech, infekcích ran, červech a parazitech, spalničkách, žloutence či horečce. Šťáva z listů účinkuje proti hlístům.
  • Kořen – Kořen hořké tykvičky je přirozeně adstrigentní (stahující).
  • Semena – Působí proti hlístům.

 

Využití karely v rámci ajurvédy

  • Listy – Listy hořké tykvičky jsou užitečné při napadení červy a jejich mohutném rozšíření. Listy lze brát jako součást jídelníčku. 
  • Plody – Zlepšují trávení a působí mírně projímavě.

 

Plody karely se indikují při:

  • Poruchách krvácení jako silná menstruace, krvácení z nosu apod.
  • Anorexii
  • Anémii
  • Astme and chronických respiračních poruchách
  • Ranách, vředech
  • Kožních poruchách jako alergická pokožka
  • Poruchách močového ústrojí
  • Diabete
  • Kašli, chřipce
 

Top 10 zdravotních účinků karely

  • Čerstvá šťáva z karely v dávce 20 až 25 ml se používá při redukci úrovně krevního cukru

  • Ve stejném množství se používá při léčbě anorexie, střevních červů, poruchách jater apod.

  • Pasta z listů rostliny se aplikuje na pokožku s ekzémem, ranami a na vnější hemoroidy

  • Šťáva z plodů a listů rostliny je velmi nápomocná při poruchách jako amenorea (nepřítomnost menstruačního krvácení) a při čištění mateřského mléka

  • Šťáva z plodů v dávce 20 až 25 ml se konzumuje při detoxikaci krve, protože působí jako přirozený čistič krve

  • Plody se v medicíně využívají také v případě horečky

  • Horká tykvička má využití v případě očních problémů – krátkozrakosti a dalekozrakosti

  • Také se využívá v časných stádiích cholery

  • V případě léčení diabetu jsou účinky použití karely vynikající, protože polypeptid přítomný v karele se chová jako inzulín

  • Je prospěšná v případech jako astma, bronchitida, faryngitida, jaterní cirhóza apod.

  • Horká tykvička, jak už název napovídá, je chuťově velmi hořká, proto jsou nejlepší volbou pro její užívání tobolky s extraktem

  • Ájurvéda doporučuje hořkou tykvičku jako nejlepší alternativu při kontrole krevního cukru

  • Horká tykvička je také bohatým zdrojem vitaminu A a C a obsahuje dvojnásobně více draslíku než banány, čímž je jeho nejbohatším zdrojem

  • Horká tykvička je obecně uživateli velmi dobře tolerována, avšak výrazně nadměrná dávka může vést k bolestem břicha nebo průjmu

     

     

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz