Vitamin C

Doporučené denní dávky vitaminu C byly stanoveny národními agenturami různě:

  • 75 mg/den United Kingdoms Food Standards Agency

  • 45 mg/den the World Health Organization

  • 90 mg/den muži a 75 mg/den ženy Health Canada 2007

  • 60-95 mg/den United States National Academy of Sciences

Horní doporučená hranice vitamínu C v USA pro 25-letého muže je 2.000 mg/den.

Podle mnoha vědců je vládními agenturami doporučená denní dávka vitamínu C nedostačující. Tvrdí, že tato dávka zabrání vzniku kurděje nebo jiné nemoci, ale požadavky těla na vitamin C jsou mnohem vyšší.

Výzkumníci Stone a Pauling tvrdí, že optimální denní dávka vitaminu C je kolem 2300 mg pro člověka, který potřebuje přibližně 2500 kcal denně. Pauling kritizoval stanovenou denní dávku vitamínu C, která podle něj postačuje jako prevence kurděje, ale není dostatečná pro optimální zdraví.

 

Význam vitaminu C

Vitamin C se ve vodě rozpouští a tělo ho nedokáže uložit do zásoby. Proto je důležité konzumovat jej denně v potravě!

Vitamin C je důležitý antioxidant, napomáhá v boji proti rakovině, srdečním onemocněním, je součástí buněčného chemismu, je důležitý pro produkci spermií, pro výrobu proteinu kolagenu, který ovlivňuje stav chrupavek, kloubů, pokožky a cév. Vitamin C napomáhá udržet zdravý imunitní systém, neutralizovat znečišťující látky, je potřebný při produkci protilátek, zvyšuje absorpci živin (včetně železa) a ředí krev.

 

Nejbohatší zdroje vitamínu C

  • Jakékoliv ovoce nebo jeho přirozená porce (plátek melounu, hrst bobulí), které obsahuje  15-30 mg vitaminu C se považuje za velmi dobrý zdroj vitamínu C.

  • Pokud ovoce nebo jeho porce obsahuje více než 30 mg, považuje se za výborný zdroj vitaminu C .

  • No a pokud jedna porce ovoce obsahuje více než je doporučená denní dávka vitamínu C, je tovynikající zdroj vitamínu C , alespoň podle mého názoru.

 

Bobule Amla (Amalaki), také známé pod názvem Indický ženšen, jsou nejbohatším zdrojem vitamínu C.

100 g džusu může obsahovat až 1500 mg vitaminu C.

 

Běžný název

Latinský název

mg vitamin C /

100 g ovoce

mg vitaminu C /

běžná porce

význam zdroje

vitamínu C

Amla

Emblice officinalis

1200 - 1500

120

vynikající

Jablko

Malus sylvestris

6

8

dostatečný

meruňka

Prunus armenící

10

4

-

Avokádo

Persea americana

8

16

dostatečný

Banán

Musa X paradisiaca

9

11

dobrý

Kiwi

Actinidia deliciosa

98

74

vynikající

Citrón

Citrus limon

46

3

-

Mango

Mangifera indica

28

57

výborný

Meloun

Cucumis melo

46

29

velmi dobrý

Pomeranč

Citrus sinensis

53

70

výborný

Papája

Carica papaya

62

47

výborný

Hruška

Perus communis

4

7

-

Broskyně

Prunus persica

7

6

-

Ananas

Ananus comosus

15

13

dobrý

Švestka

Prunus sp

10

6

dostatečný

Rajčata

Lycopericon sp

19

23

velmi dobrý

Mandarínka

Citrus reticulata

31

26

velmi dobrý

Dýně (červený meloun)

Citrullus lanatus

10

27

velmi dobrý

 

Poznámka, vysvětlivky:

Hodnoty se týkají celého kusu ovoce. Nikdo ale nesní například. celou dýni k posezení. Proto u větších typů ovoce se týká údaj jedné porce (plátek), přibližně 1/8 u velkého ovoce a 1/4 u středně velkého ovoce. U citronu představuje jedna porce jedno kolečko citronu.

Zpracoval Dr. Vikram Chauhan, zdroj www.planetayurveda.com

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz