Doporučené denní dávky vitaminu C byly stanoveny národními agenturami různě:
-
75 mg/den United Kingdoms Food Standards Agency
-
45 mg/den the World Health Organization
-
90 mg/den muži a 75 mg/den ženy Health Canada 2007
-
60-95 mg/den United States National Academy of Sciences
Horní doporučená hranice vitamínu C v USA pro 25-letého muže je 2.000 mg/den.
Podle mnoha vědců je vládními agenturami doporučená denní dávka vitamínu C nedostačující. Tvrdí, že tato dávka zabrání vzniku kurděje nebo jiné nemoci, ale požadavky těla na vitamin C jsou mnohem vyšší.
Výzkumníci Stone a Pauling tvrdí, že optimální denní dávka vitaminu C je kolem 2300 mg pro člověka, který potřebuje přibližně 2500 kcal denně. Pauling kritizoval stanovenou denní dávku vitamínu C, která podle něj postačuje jako prevence kurděje, ale není dostatečná pro optimální zdraví.
Význam vitaminu C
Vitamin C se ve vodě rozpouští a tělo ho nedokáže uložit do zásoby. Proto je důležité konzumovat jej denně v potravě!
Vitamin C je důležitý antioxidant, napomáhá v boji proti rakovině, srdečním onemocněním, je součástí buněčného chemismu, je důležitý pro produkci spermií, pro výrobu proteinu kolagenu, který ovlivňuje stav chrupavek, kloubů, pokožky a cév. Vitamin C napomáhá udržet zdravý imunitní systém, neutralizovat znečišťující látky, je potřebný při produkci protilátek, zvyšuje absorpci živin (včetně železa) a ředí krev.
Nejbohatší zdroje vitamínu C
-
Jakékoliv ovoce nebo jeho přirozená porce (plátek melounu, hrst bobulí), které obsahuje 15-30 mg vitaminu C se považuje za velmi dobrý zdroj vitamínu C.
-
Pokud ovoce nebo jeho porce obsahuje více než 30 mg, považuje se za výborný zdroj vitaminu C .
-
No a pokud jedna porce ovoce obsahuje více než je doporučená denní dávka vitamínu C, je tovynikající zdroj vitamínu C , alespoň podle mého názoru.
Bobule Amla (Amalaki), také známé pod názvem Indický ženšen, jsou nejbohatším zdrojem vitamínu C.
100 g džusu může obsahovat až 1500 mg vitaminu C.
Běžný název |
Latinský název |
mg vitamin C /100 g ovoce |
mg vitaminu C /běžná porce |
význam zdrojevitamínu C |
Amla |
Emblice officinalis |
1200 - 1500 |
120 |
vynikající |
Jablko |
Malus sylvestris |
6 |
8 |
dostatečný |
meruňka |
Prunus armenící |
10 |
4 |
- |
Avokádo |
Persea americana |
8 |
16 |
dostatečný |
Banán |
Musa X paradisiaca |
9 |
11 |
dobrý |
Kiwi |
Actinidia deliciosa |
98 |
74 |
vynikající |
Citrón |
Citrus limon |
46 |
3 |
- |
Mango |
Mangifera indica |
28 |
57 |
výborný |
Meloun |
Cucumis melo |
46 |
29 |
velmi dobrý |
Pomeranč |
Citrus sinensis |
53 |
70 |
výborný |
Papája |
Carica papaya |
62 |
47 |
výborný |
Hruška |
Perus communis |
4 |
7 |
- |
Broskyně |
Prunus persica |
7 |
6 |
- |
Ananas |
Ananus comosus |
15 |
13 |
dobrý |
Švestka |
Prunus sp |
10 |
6 |
dostatečný |
Rajčata |
Lycopericon sp |
19 |
23 |
velmi dobrý |
Mandarínka |
Citrus reticulata |
31 |
26 |
velmi dobrý |
Dýně (červený meloun) |
Citrullus lanatus |
10 |
27 |
velmi dobrý |